Rośliny
Jakie właściwości mają pomidory?

Jakie właściwości mają pomidory?

Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że pomidory mają wysoką zawartość cukru, ale w rzeczywistości ma to niewiele z prawdą. Dietetycy powszechnie zalecają spożywanie nieskrobiowych warzyw, takich jak pomidory, jako część zdrowej diety. Są one również w pierwszej dziesiątce najbardziej bogatych pokarmów w przeciwutleniacze! Większość z nich pochodzi z białka i kwasów tłuszczowych. A co z witaminami i minerałami? Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla zdrowego ciała. Pomaga szybciej goić skaleczenia i rany, a także wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C jest również antyoksydantem, co oznacza, że może neutralizować szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić DNA i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Witamina K jest niezbędna do krzepnięcia krwi i budowy mocnych kości. Można ją uzyskać z warzyw, zwłaszcza ciemnych, liściastych zielonych i niektórych rodzajów fasoli. Witamina K pomaga również naszemu organizmowi przetwarzać tłuszcze i białka. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości tej ważnej witaminy.

Witamina K

Witamina K jest niezbędna do krzepnięcia krwi i budowaniu silnych kości. Możesz ją uzyskać z warzyw, zwłaszcza zielonych i niektórych rodzajów fasoli. Witamina K pomaga również organizmowi przetwarzać tłuszcze i białka. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości tej ważnej witaminy. Niedobór witaminy K u dorosłych może powodować nieprawidłowe krwawienia i siniaki. U dzieci może powodować opóźniony wzrost. Witamina K może również pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.

Witamina C

Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla zdrowego organizmu. Pomaga szybciej goić się po skaleczeniach i ranach, a także wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C jest również antyoksydantem, co oznacza, że może neutralizować szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić Twoje DNA i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.

Witamina B6 i folian

Witamina B6 i folian to dwie witaminy z grupy B, które są ważne dla zdrowia serca i zapobiegania wadom wrodzonym. Mogą one również pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak piersi i rak jelita grubego. Folian pomaga również chronić przed depresją i spadkiem zdolności poznawczych. Najlepszym źródłem B6 jest wątróbka, a najlepszym źródłem folianów – szpinak. Niestety, większość z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości B6 lub folianów.

Miedź i mangan

Te składniki odżywcze pomagają wspierać układ odpornościowy i funkcjonowanie mózgu. Niestety, większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości żadnego w swojej diecie. Mangan znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w pełnych ziarnach, orzechach, nasionach oraz niektórych owocach i warzywach. Najczęściej występuje w fasoli czarnej. Jednak większość z nas nie otrzymuje go w wystarczającej ilości w swojej diecie. Nie ma dziennych zaleceń dotyczących miedzi, ponieważ potrzebujemy jej zaledwie odrobinę. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w niektórych orzechach i nasionach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych.

Korzyści dla serca i wagi

Pomidory są bogate w likopen, potężną substancję fitochemiczną, która została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka piersi i prostaty. Uważa się, że pomidory są szczególnie korzystne dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Wiele innych nieskrobiowych warzyw jest również bogatych w likopen, w tym arbuz i guawa, co prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego tak wiele osób stosujących dietę śródziemnomorską doświadcza korzyści zdrowotnych.

Jak jeść?

Większość ludzi spożywa pomidory na surowo, zachowując ich wartość odżywczą i smak. Niestety, gotowanie pomidorów zmniejsza ich zawartość likopenu. Tracą też część zawartości witaminy C. Najlepszym sposobem na jedzenie pomidorów jest sałatka (zwłaszcza z oliwą z oliwek extra virgin i szczyptą pieprzu). W ten sposób uzyskasz maksymalne korzyści odżywcze z pomidorów.

Pomidory są niezwykle pożywnym pokarmem. Najlepszym sposobem na jedzenie pomidorów jest sałatka (zwłaszcza z oliwą z oliwek extra virgin i szczyptą pieprzu). W ten sposób zyskujesz maksimum korzyści odżywczych. Jedzenie surowego pomidora jest z pewnością lepsze niż jedzenie sosu pomidorowego. Swoją drogą, a co z pomidorami z puszki lub duszonymi? Niestety, nie mają one takiej samej wartości odżywczej jak surowe pomidory. To dlatego, że proces ogrzewania zaangażowany w puszkowanie niszczy wiele zawartości likopenu, który jest powodem, dla którego świeże pomidory są tak korzystne. Więc następnym razem, gdy będziesz w sklepie spożywczym lub na rynku rolnym, kup garść pomidorów i ciesz się nimi w sałatkach lub spróbuj zrobić własny sos pomidorowy. Robienie tego da ci korzyści zdrowotne z pomidorów, a także innych nieskrobiowych warzyw.