Banan to owoc, który w wielu częściach świata spożywany jest od tysięcy lat. Jest to jeden z najbardziej popularnych owoców, a także korzystny dla naszego zdrowia. Banany są bogate w witaminę B, która pomaga utrzymać zdrową skórę, włosy i paznokcie. Banany zawierają również inne witaminy, takie jak witamina C, E i D. Różne właściwości bananów sprawiają, że jest to idealny […]
Korzyści zdrowotne cebuli
Cebule są doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych i witamin, w tym witaminy C, manganu, związków siarki i flawonoidów. Są one również bogate w różne inne związki, które mają potencjalne korzyści zdrowotne. W tym artykule badamy korzyści zdrowotne cebuli, ich fakty żywieniowe i jak dodać je do swojej diety dzięki kilku niesamowitym przepisom na cebulę. Witamina C i inne antyoksydanty Cebula […]
Marchew – odżywcze warzywa, które powinieneś jeść
Marchewki są najczęściej znane jako pomarańczowe warzywa korzeniowe, ale występują w kilku różnych kolorach, w tym żółtym, czerwonym, fioletowym i białym. Są „napakowane” w niezbędne witaminy i minerały. Jednak wiele osób nie wie, że marchew jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie można jeść. W rzeczywistości, dietetycy zgadzają się, że marchew powinna być częścią diety każdego człowieka, ponieważ obfituje w niezbędne […]
10 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia batatów
Bataty to warzywa korzeniowe, które występują w różnych odmianach, takich jak batat żółty, batat biały czy słodki ziemniak. Mają one podobne właściwości i profil odżywczy, ale różnią się smakiem i wyglądem. Wszystkie te korzenie są pełne niezbędnych witamin i minerałów, ale mają mało lub nie mają żadnych kalorii. Bataty są bogate w błonnik, karotenoidy i związki fenolowe, co czyni je […]
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia łososia
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne. Istnieje wiele sposobów na to, aby stosować odżywczą dietę, a jednocześnie dobrze się bawić w kuchni i przy stole obiadowym. Jednym z tych sposobów jest dodanie do swojej diety większej ilości ryb. Łosoś ma wiele korzyści dla organizmu, w tym poprawę funkcjonowania mózgu i niższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. W tym wpisie omówimy niektóre […]
Jakie właściwości mają pomidory?
Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że pomidory mają wysoką zawartość cukru, ale w rzeczywistości ma to niewiele z prawdą. Dietetycy powszechnie zalecają spożywanie nieskrobiowych warzyw, takich jak pomidory, jako część zdrowej diety. Są one również w pierwszej dziesiątce najbardziej bogatych pokarmów w przeciwutleniacze! Większość z nich pochodzi z białka i kwasów tłuszczowych. A co z witaminami i minerałami? Witamina […]
Zbiór wiedzy o brukselce
Brukselka ma niską zawartość tłuszczu, sodu i cholesterolu. 1 porcja brukselki zawiera tylko 29 kalorii. 100 gramów brukselki zawiera tylko 31 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C obfitując w żelazo, tiaminę, witaminę A i B6. Brukselka jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w zapobieganiu niektórym nowotworom, chorobom serca i innym chorobom zwyrodnieniowym. Brukselka zawiera duże ilości glukozynolanów, które są […]
Czym jest żywność ekologiczna?
Co to jest żywność ekologiczna? Żywność organiczna jest produkowana metodą, która nie wykorzystuje syntetycznych środków chemicznych. Konwencjonalnie uprawiane warzywa i owoce, zwierzęta takie jak krowy i ryby są często karmione ziarnami, które zostały spryskane pestycydami i antybiotykami, aby promować ich szybszy wzrost. Rolnicy ekologiczni stosują naturalne, biologiczne metody zwalczania szkodników, które nie zanieczyszczają ziemi ani wód gruntowych. W ekologicznych gospodarstwach […]
Dieta wege z rybą jest zdrowa
Dobra dieta dla każdego Dieta rybna jest bardzo zdrowa, lekka i sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Jest to dieta dla osób, które nie jedzą mięsa, ale lubią ryby. Menu zawiera warzywa w różnych formach. W takiej diecie jada się także chudy nabiał, ryby, owoce, orzechy, produkty zbożowe. Jajka także są obecne w tej diecie. Jest to smaczne oraz bardzo zdrowe jedzenie. […]