Własna marchew? To banalnie proste!
Marchew uprawiana jest jako warzywo jednoroczne. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu i piaszczystej, dobrze zdrenowanej glebie. Marchew wyrasta z małych, niedojrzałych korzeni zwanych oczkami wyrastających z końca kawałka korzenia marchwi. Nasiona marchwi zacząć siać wczesną wiosną lub w dowolnym momencie między połową wiosny a późnym latem. Rozmieść sadzonki marchwi w niewielkiej odległości od siebie dla idealnego kiełkowania. Utrzymuj marchew w wilgoci, aby zapobiec gniciu, i ściółkuj, aby zachować wilgoć. Ściółka pomoże również wyciągnąć nadmiar wilgoci z gleby poprzez osmozę, a nie jej spływanie, dzięki czemu nie trzeba będzie tak często podlewać w dłuższej perspektywie. Można również eksperymentować z użyciem różnych rodzajów ściółki lub w razie potrzeby uzupełnić glebę w celu zwiększenia jej żyzności przed ponownym zasadzeniem. Chociaż marchew łatwo rośnie z nasion, najlepiej nie zapisywać żadnych nasion tego warzywa, ponieważ nie są one samopylne, a zatem nie wytworzą nasion w następnym roku – zamiast tego co roku kupuj nowe rośliny!
Jak uprawiać marchew z nasion?
Najlepszym sposobem na uprawę marchwi z nasion jest starter do nasion. Składa się ona z grządki z nasionami z dodatkiem nawozu i gleby, a także ze skrzynki świetlnej, aby symulować warunki panujące latem w pomieszczeniach. Podłoże należy ustawić na zewnątrz późnym latem lub wczesną jesienią i lekko przykryć płachtą lub plastikiem, aby chronić je przed żywiołami.
Ta metoda jest najłatwiejszym sposobem uprawy marchwi z nasion, ale ma też pewne wady. Jeśli zdecydujesz się na wysiew nasion bezpośrednio do ziemi, musisz rozpocząć nasiona w pomieszczeniu na kilka tygodni przed planowanym wysadzeniem. Jeśli zaczniesz w domu, sadzonki muszą być przesadzone do ogrodu w odpowiednim czasie – kiedy wierzchołki mają około 50,8 mm wysokości, ale zanim przejdą do nasion i wytworzą korzenie.
Wybór nasion marchwi
Wybierz nasiona marchwi, które są certyfikowanymi odmianami organicznymi lub odmianami dziedzicznymi. Odmiany heirloom to starsze odmiany, które przez lata były przekazywane z gospodarstwa do gospodarstwa, dlatego prawdopodobnie będą bardziej wytrzymałe. Możesz również wybrać odmiany hybrydowe. Marchew hybrydowa jest zazwyczaj większa niż marchew heirloom i zapewnia większe plony. Marchew hybrydowa jest również często bardziej odporna na choroby. Podczas gdy marchew wytwarza zazwyczaj jedno nasiono na roślinę, nasiona hybrydowe wytwarzają zazwyczaj do pięciu nasion na roślinę, które mogą zawierać więcej przydatnego materiału genetycznego.
Hybrydowa marchew jest często hodowana z innym typem rośliny, takim jak burak cukrowy, aby stworzyć hybrydę. To zapylenie krzyżowe między różnymi rodzajami marchwi powoduje, że na roślinę przypada tylko niewielka liczba nasion i powstaje jednolita, większa marchew, która nie jest wystarczająco smaczna, aby jeść ją jako warzywo. Dlatego też marchew hybrydowa jest wykorzystywana jako roślina uprawna do produkcji soków i napojów o smaku marchewki.
Wymagania glebowe dla marchwi uprawianej z nasion
Marchew najlepiej rośnie w glebie o pH pomiędzy 6 a 7 i poziomie żyzności od 50 do 60 procent.
Możesz wzbogacić swoją glebę nawozami organicznymi, aby poprawić jej żyzność i strukturę oraz zwiększyć jej zdolność do zatrzymywania wody. Dobra struktura gleby zmniejsza prawdopodobieństwo zagęszczenia, a zagęszczenie gleby prawdopodobnie zmniejszy ilość wody, która jest wchłaniana przez korzenie, a następnie jest wchłaniana przez roślinę.
Materia organiczna w glebie działa również jako rezerwuar składników odżywczych dla roślin, zwłaszcza azotu, który jest wymagany w mniejszych ilościach przez większość roślin, a którego większość gleb dostarcza w nadmiarze.
Marchew najlepiej rośnie w glebie, która jest dobrze zdrenowana. Gleba podmokła może spowodować słaby wzrost i uszkodzenia korzeni spowodowane nadmiarem wody.
Instrukcja sadzenia i pielęgnacji marchwi wysiewanej z nasion
Nasiona należy wysiać w pomieszczeniu na 3 do 4 tygodni przed planowanym wysadzeniem, w doniczce z nawilżoną mieszanką ziemi. Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie za mokrą. Przesadzić sadzonki do większej doniczki, gdy osiągną odpowiednia wysokość, a nasiona wykiełkują.
Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną, ale nie mokrą i nie przesadzaj z podlewaniem. Zbyt częste podlewanie może spowodować więdnięcie, gnicie lub jedno i drugie. Codziennie sprawdzaj glebę, aby usunąć nadmiar wody.
W ogrodzie należy wysiewać nasiona w rzędach oddalonych od siebie o co najmniej 1 cm. Podlewaj nasiona codziennie, zwłaszcza jeśli pogoda jest gorąca i sucha.
Zbieraj marchewki, gdy wierzchołki mają satysfakcjonującą długości lub gdy są bliskie wysiewu. Zbiory powinny być spożywane natychmiast lub przechowywane w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu przez okres do 2 tygodni.
Oszczędność i smak
Uprawianie własnej żywności to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale może to być również świetny sposób na nauczenie dzieci zdrowego odżywiania i zainspirowanie ich życiowej miłości do ogrodnictwa.
Uprawianie własnej żywności może być tak proste, jak zasadzenie kilku nasion marchwi. Marchew jest uprawiana jako warzywo jednoroczne i stanowi świetny wybór dla początkujących ogrodników. Jest to również pożywne i wszechstronne warzywo, dzięki czemu świetnie nadaje się do dodawania do zup, sałatek i smażenia.
Jeśli nigdy wcześniej nie uprawiałeś własnej żywności, jest to świetny projekt, aby zacząć. Uprawa własnej żywności może również pomóc Ci zaoszczędzić pieniądze. Domowa żywność kosztuje mniej niż kupiona w sklepie, a jej przygotowanie zajmuje mniej czasu niż sklepowych produktów. Przy odrobinie praktyki, będziesz zbierać świeże warzywa w krótkim czasie.