Jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się szkodliwych substancji chemicznych?
Sprzedawane w marketach, a także zwykłych sklepach spożywczych warzywa, bardzo często są zanieczyszczone środkami ochrony roślin. Niestety trudno tego uniknąć, nawet gdy ktoś zaopatruje się w małych stoiskach na lokalnych bazarach. W dzisiejszych czasach niemal każda uprawa, nawet uprawy ekologiczne nie są całkowicie pozbawione środków chemicznych, gdyż tego typu gospodarstwa byłyby bardzo mało wydajne. Można jednak zminimalizować obecność niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia substancji poprzez odpowiednie przygotowanie warzyw i owoców. Zwykłe mycie może być niedostateczne.
Jak myć warzywa i owoce?
Mycie warzyw i owoców najlepiej wykonywać po ciepła wodą z użyciem dodatkowych substancji. Powszechnie wykorzystuje się do tego ocet naturalny lub wodę utlenioną. Wystarczy zrobić w misce odpowiedni roztwór, w którym dokładnie umyje się warzyw lub owoce. Następnie należy opłukać je pod bieżącą wodą, co powinno pozwolić na pozbycie się większości pestycydów, lub innych środków tego rodzaju.