Coś słodkiego i zdrowego dla dzieci
Dzieci kochają słodycze. O tym nie trzeba nikogo przekonywać. Co jednak warto podawać maluchom, by mieć pewność, że nie będzie to wpływało niekorzystnie na ich zdrowie? Z pomocą przychodzą stare przepisy naszych babć!
Naleśniki
Naleśniki to przepyszna i szybka przekąska, która z całą pewnością zadowoli nawet największego łasucha. Aby naleśniki były zdrowe, warto zastąpić mąką pszenną jej zdrowszym odpowiednikiem, np. mąką orkiszową lub jaglaną. Dodając do naleśników świeżych owoców, maluchy otrzymują dużą dawkę witamin i składników odżywczych. Smaczne i zdrowe!
Biszkopt
Biszkopt zwany jest jednocześnie najprostszym i najtrudniejszym do upieczenia z ciast. Faktycznie, jest w tym odrobina prawdy. Do upieczenia biszkoptu nie potrzebujemy bowiem skomplikowanych składników, które trudno dostać w sklepie. Jednak mimo to, wiele osób zastanawia się, jak upiec biszkopt tak, aby nie opadł, by był puszysty, lekki, smaczny? Wystarczy zastosować się do zasad i zrobić biszkopt zgodnie z wytycznymi, nie zbaczając z drogi, nie kombinując i uzbrajając się w cierpliwość. Biszkoptu nie przygotujemy bowiem d razu. Zanim przystąpimy do pieczenia, składniki potrzebne do jego zrobienia, muszą uzyskać temperaturę pokojową. Czasami zajmuje to nawet kilka godzin!
Mus owocowy
Wystarczy nam blender i kilka rodzajów owoców, by zrobić atrakcyjnie wizualnie i smakowo desery, które będą prawdziwą bombą witamin. Najlepiej umieścić je w przezroczystej szklance lub pucharku, bowiem wtedy widać jak oryginalny i ciekawy rodzaj deseru stanowi wielowarstwowy mus owocowy.